Kategorier
Okategoriserade

CNC-fräs steg 1

För att förstå, anledningen till detta bygge, tänkte jag dra igenom lite av mina tankegångar… Det började med att jag så ett märklin tåg i en leksaksaffär i Kalmar i vintras i samband med årets julklappsköp. Jag började fundera på att bygga modelljärnväg. Efter en djupare analys så insåg jag att det inte så mycket var järnvägen som var det viktiga utan snarare modellen, med verklighetstrogna hus, miljöer och landskap. Jag började titta lite på hur folk bygger modeller idag och vilka hjälpmedel som finns. då hittade jag exempel på folk som byggde cnc-fräsar för att fräsa ut husfasader och liknande andra ersatte fräsen med laser och brände/skärde ut fasaderna ur kartong och faner. Så det verkade som ett roligt projekt, jag insåg att med en lagom stor maskin skulle man även kunna fräsa ut bergskammar och landskap ur frigolit. Skyltar i trä, och kretskort skulle också kunna framställas.

Jag hittade en färdig ritning av en maskin som en herre som kallar sig JGRO har konstruerat, och det är från hans ritningar jag tänker utgå dock krävs det vissa modifieringar, då ritningen är ”imperial” och jag tänkte bygga den metrisk. förhoppningsvis ska det gå bra att modifiera måtten till en vettig standard…

 

I dagsläget har jag fått hem all elektronik drivdonen till motorerna beställda jag här: http://www.piclist.com/techref/io/stepper/linistep/index.htm (byggsatser så lödkolven kommer förhoppningsvis värmas upp snart) samt motorerna (Nya från Usa via E-bay) som ska driva maskinen jag planerar att införskaffa MDF-board och börja med stommen under morgondagen. Sedan är det bara själva kraftöverföringen mellan motorn och de olika åken (X,Y,Z-axlarna) som ska lösas. Planen är att använda trapetsskruv, men än så länge har jag inte hittat en leverantör, med rätt priser.

Vi få se hur det går. Men innan sommaren hoppas jag vara klar… 🙂

20120302-220604.jpg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.